Waarom is een DR update belangrijk

Domain Rating (of DR) is een van de meest prominente statistieken in Ahrefs. Je ziet het in bijna elke tool en rapportage binnen ons platform.
En hoewel deze statistiek ongelooflijk handig kan zijn voor het nemen van weloverwogen SEO-beslissingen, kan het u ook op een dwaalspoor brengen als u het niet goed genoeg begrijpt.

Dus in dit artikel ga ik alle details van DR uiteenzetten, de meest voorkomende gebruiksscenario’s opsplitsen en antwoorden geven op enkele veelgestelde vragen.

Waarom is een DR update belangrijk

DR wordt gemeten op een logaritmische schaal van 0 tot 100, waarbij de laatste de sterkste is.

KANTTEKENING.

De term “logaritmische schaal” betekent dat de kloof tussen DR 70 en DR 71 veel groter is dan die tussen DR 20 en DR 21. Met andere woorden, hoe hoger uw DR wordt, hoe uitdagender het zal zijn om het door een ander te laten groeien paar punten.

Hoe wordt de domeinbeoordeling berekend?

We berekenen DR op een enigszins vergelijkbare manier als hoe PageRank wordt berekend. Het belangrijkste verschil is dat PageRank tussen pagina’s wordt berekend, terwijl DR tussen websites wordt berekend.

Technisch ziet het er ongeveer zo uit:

 1. We vinden alle domeinen die minstens één gevolgde link hebben naar het doeldomein.
 2. We zoeken op naar hoeveel andere domeinen elk domein linkt.
 3. Vervolgens geven we een hoeveelheid “DR-sap” door van elk koppelend domein naar het doeldomein. Dat bedrag wordt (ruwweg) bepaald door de DR van het koppelende domein te delen door het aantal unieke domeinen waarnaar het linkt.

Dit is duidelijk een sterk vereenvoudigde uitleg, maar het geeft wel de essentie weer van hoe we de DR van een bepaalde website berekenen.

Laat me dit ook op een meer praktische manier herformuleren:

 • Als een website alleen naar u linkt via nofollow-links, verhoogt dit uw DR niet.
 • Alleen de eerste link van een domein verhoogt uw DR. Alle volgende links hebben verder geen invloed op uw DR.
 • Als een website (die eerder naar u heeft gelinkt) blijft doorlinken naar steeds meer nieuwe websites, zal de hoeveelheid “DR-sap” die deze u stuurt in de loop van de tijd afnemen. Dus je eigen DR kan uiteindelijk ook afnemen.
 • Naarmate de DR van een website die naar u linkt toeneemt, zal deze meer “DR-sap” naar uw website sturen. Dus uw eigen DR kan ook toenemen.

Houd er rekening mee dat de DR-statistiek van Ahrefs puur op links is gebaseerd . We houden geen rekening met zaken als het zoekverkeer van een bepaalde website, de leeftijd van het domein of de populariteit van een moedermerk.

Het is ook belangrijk op te merken dat DR geen rekening houdt met backlink-SPAM. In feite kunnen grote hoeveelheden backlinks van lage kwaliteit uw DR zelfs verhogen, niet verlagen.

In de afgelopen jaren hebben sommige black-hat-SEO’s manieren gevonden om de DR van Ahrefs op te blazen met linkspam en misbruikten ze die maas in de wet om winst te maken. Maar we zijn erin geslaagd om veel van die methoden te identificeren en ervoor te zorgen dat ze vandaag niet meer kunnen worden uitgebuit.

Is domeinbeoordeling belangrijk voor het vergroten van uw zoekverkeer?

Hoewel DR sterk correleert met het zoekverkeer van een website, moet u uw inspanningen niet specifiek richten op het vergroten van deze statistiek.

Google rangschikt pagina’s, geen websites. Uw inspanningen moeten daarom gericht zijn op het produceren van inhoud van hoge kwaliteit en het verkrijgen van backlinks van hoge kwaliteit rechtstreeks naar die inhoud.

Zowel uw DR als uw zoekverkeer zullen als bijproduct hiervan op natuurlijke wijze groeien.

Wat zijn de belangrijkste use-cases van Domain Rating?

Ik zie DR graag als een maatstaf voor de “linkpopulariteit” van een website of hoeveel er op internet naar de pagina’s van een bepaalde website werd verwezen. Het meten van die “linkpopulariteit” heeft twee duidelijke use-cases in SEO.

1. Het “rangschikkingspotentieel” meten

Als u ongeveer dezelfde DR heeft als uw concurrent, kunt u hun website aansluiten op de Content Gap-tool van Ahrefs en zoeken naar trefwoorden die hen verkeer opleveren en waarvoor u momenteel niet rankt. De kans is groot dat jij ook voor hen kunt rangschikken.

Basecamp.com heeft bijvoorbeeld bijna dezelfde DR als asana.com (respectievelijk 88 en 89). Dus de mensen van Basecamp kunnen proberen dezelfde zoekwoorden te gebruiken waar Asana op rankt, omdat er een goede kans is dat hun site vrij gemakkelijk voor de zoekwoorden zal ranken.

Maar als uw DR slechts 20 is, is het nogal onredelijk om achter de zoekwoorden aan te gaan waarvoor een DR 80-website rangschikt. U moet in plaats daarvan zoeken naar websites met een lagere DR om ‘rangschikbare’ inhoudsideeën van te krijgen.

Vanzelfsprekend is het niet gegarandeerd dat u voor een bepaald zoekwoord zult ranken, alleen omdat een site met een vergelijkbare DR ervoor rankt. Maar het is een redelijke strategie om uw inhoudsideeën van websites met vergelijkbare “linkpopulariteit” te halen.

2. Link naar prospectie

Wanneer u een lijst heeft van honderden relevante websites waarvan u mogelijk een backlink kunt krijgen, zal de DR van deze websites u helpen bepalen welke van hen waarschijnlijk de “sterkere” link zal casten.

Begrijp me echter niet verkeerd. Ik zeg niet dat je websites met een lage DR moet vermijden en je alleen op de grotere moet concentreren.

Indien relevant, zal zelfs een link met een lage DR uw pagina helpen om beter te ranken. Maar door de relatieve waarde van een link van een bepaalde website te meten, kunt u uw inspanningen dienovereenkomstig prioriteren.

Stel bijvoorbeeld dat uw vriend een DR 25-blog heeft en graag uw gastpost wil publiceren. Aan de andere kant heb je gesolliciteerd om te schrijven voor een grote DR 80-publicatie en verwacht hij ook een gastpost van jou.

Als algemene regel moet u prioriteit geven aan het krijgen van een link van een grote publicatie. Dit komt omdat de waarde van de link waarschijnlijk veel hoger is dan die van de kleine blog van je vriend (hoewel je vriend niet beledigd is).

Linkbuilding ligt natuurlijk veel genuanceerder dan dat . Er zijn veel verschillende factoren die bepalen hoeveel een bepaalde link je pagina helpt om hoger te scoren in Google. Maar als algemene regel geldt dat links van websites met een hoge DR meer waarde hebben dan links van websites met een lage DR.

Hebben alle subdomeinen dezelfde DR als hun hoofddomeinen?

Nee, er zijn enkele uitzonderingen.

De DR-scores van wordpress.org en het subdomein codex.wordpress.org tonen beide DR 98.

Maar wordpress.com en Discover.wordpress.com hebben respectievelijk DR 93 en DR 66.

Wat is het verschil tussen beide gevallen?

Welnu, wordpress.com is wat we een ‘servicehoofddomein’ noemen. Iedereen kan een subdomein lanceren op wordpress.com en daar wat inhoud plaatsen. En omdat de resulterende “subsites” van verschillende mensen zijn en totaal verschillende inhoud en doeleinden hebben, mogen ze de hoge DR van hun bovenliggende website niet erven.

WordPress.org daarentegen staat niet toe dat willekeurige mensen vrijelijk subdomeinen maken. Alleen de eigenaren van deze website kunnen dat doen, daarom wordt de DR van het bovenliggende domein doorgegeven aan de subdomeinen.

Hier zijn nog een paar voorbeelden van domeinen die hun DR niet doorgeven aan de subdomeinen:

 • wordpress.com
 • typepad.com
 • squarespace.com
 • blogspot.com
 • tumblr.com
 • webs.com
 • hubpages.com
 • wikispaces.com

Zijn Domain Rating en Ahrefs Rank gerelateerd?

Beide statistieken geven aan hoe sterk het backlinkprofiel van een bepaalde website is, maar elke statistiek meet het anders.

DR kent een waarde van 0 tot 100 toe op basis van de grootte en kwaliteit van het backlinkprofiel van een website. En Ahrefs Rank (AR) rangschikt alle websites eenvoudig op hoe sterk hun backlinkprofielen zijn.

Laat me dat uitleggen met een voorbeeld.

Huffingtonpost.com, techcrunch.com en salesforce.com hebben allemaal dezelfde DR van 92. Maar hun backlinkprofielen zijn niet perfect gelijk, toch?

Hier zijn deze websites besteld door AR :

 • AR 316 – huffingtonpost.com
 • AR 317 – techcrunch.com
 • AR 346 – salesforce.com

Deze cijfers vertellen ons dat huffingtonpost.com net een iets sterker backlinkprofiel heeft in vergelijking met techcrunch.com, zonder andere websites ertussen. Maar er zijn 29 websites met een sterker backlinkprofiel dan salesforce.com (AR 346) maar een zwakkere dan techcrunch.com (AR 317).

Dit soort granulariteit helpt je om websites met dezelfde DR-score te vergelijken en ze te rangschikken op basis van hun linkpopulariteit.

Veel Gestelde Vragen

De informatie die ik hierboven heb gedeeld, zou u een redelijk goed idee moeten geven van onze DR-statistieken en veel van de vragen beantwoorden die u mogelijk eerder had.

Maar voor het geval dat, hier is ook een selectie van enkele veelgestelde vragen die het ondersteuningsteam van Ahrefs ontvangt:

Ik ben geen backlinks kwijtgeraakt. Waarom is mijn DR gedaald?

Dat kan te wijten zijn aan het feit dat veel andere sites in onze database veel backlinks krijgen. Zie het op deze manier: wanneer een DR 100-website meer backlinks krijgt, kunnen we er DR 101 niet van maken. Dus in plaats daarvan duwen we alle andere websites met 1 naar beneden. Dat is een zeer ruwe verklaring waarom u een daling in uw DR, ook al gaan er geen backlinks verloren.

Een andere mogelijke reden is dat sites die naar u linken backlinks hebben verloren en hun DR-scores zijn afgenomen. Of misschien zijn ze begonnen met het linken naar meer sites. In beide gevallen zal de hoeveelheid “DR-sap” die ze aan uw website doorgeven ook afnemen.

Mijn concurrent heeft geen links van sites met een hoge DR, maar hun DR is hoger dan die van mij. Waarom?

U hebt niet per se links van websites met een hoge DR nodig om uw DR te laten groeien. U kunt een zeer hoge DR krijgen met alleen links van websites met een lage DR; je hebt er gewoon heel veel nodig.

Ik kreeg een link van techcrunch.com, die een zeer hoge DR van 93 heeft. Hoe komt het dat mijn eigen DR niet een beetje bewoog?

Zoals hierboven uitgelegd, wordt de hoeveelheid “DR-sap” die TechCrunch aan uw website doorgeeft, gedeeld door het aantal websites waarnaar techcrunch.com linkt (met gevolgde links). En het linkt naar bijna 100.000+ andere websites (volgens Ahrefs). Dus de hoeveelheid “DR-sap” die het bijdraagt ​​aan uw website is relatief laag.

Geven homelinks meer DR door dan deep links?

Voor DR maakt dit geen verschil. Beide soorten links dragen op dezelfde manier bij aan uw DR.

Gebruikt Ahrefs Domain Rating om prioriteit te geven aan het crawlen van internet?

Ja, DR is een van de factoren die we aan onze eigen crawler geven. Het helpt ons te beslissen hoeveel pagina’s van een bepaalde website we willen crawlen (en hoe diep we willen gaan).

Het web is geen opgeruimde, gestructureerde of logische plek. Er zijn talloze lelijke websites die miljoenen pagina’s genereren – sommige per ongeluk en andere doelbewust. En met dit soort heuristiek kunnen we geen middelen verspillen aan het doorzoeken van al die rommel.

genius-studio.be
belgianliftpower.be/
modelbook.be
autokopers.be
louer-de-bureau.be
mateyabebe.be/
oldskoolkopen.be
desigual-webshop.be/
pm2s.be/
iring.be/
btbgids.be/
alfea-online.be/
p-siriyontforklift.com
bestelwagenverkopen-belgie.be/
opkoperauto-belgie.be/
gentsetaxi.be
snelkoerier-gent.be/
starickbears.com
articlelift.com
stonegood.be
lesjardinsdolivier.fr
christianlouboutin-pas-cher.fr/
meubles-melani.fr/
freezer-seo.fr/
ollainvivre.fr/
ldac.fr/
destockchinefr.fr/
airmax-paschers.fr
table-bois-shop.fr
maisonolivierbearzatto.fr/
10hyou.be
ringstoconnect.nl
dsmbaancircuit.nl
rr-autos.nl
artikeldomein.nl
woonaccentgorinchem.nl